In huisartsenpraktijken bestaat er een steeds grotere behoefte aan
iemand die boven het niveau van de patiëntenzorg uitstijgt om de continuïteit
te waarborgen en overzicht te houden. Waar de praktijkvoering eerder nog vaak
opgepakt werd door de huisarts zelf of de doktersassistent, wordt hiervoor nu
steeds vaker een praktijkmanager in dienst genomen door praktijken. Ook wordt
er vaak voor gekozen om de doktersassistent of praktijkondersteuner in de
praktijk om te scholen naar praktijkmanager.
Ben jij doktersassistent of praktijkondersteuner en wil je praktijkmanager worden? Of ben je al praktijkmanager, maar wil je je nog verder verdiepen in je vak? We krijgen in beide gevallen regelmatig de vraag welke opleiding dan het beste bij je past. Klara Knapen, opleidingscoördinator (en zelf ook praktijkmanager), geeft je in deze blog het antwoord.
“We bieden tegenwoordig drie soorten opleidingen ‘Praktijkmanagement in de huisartsenzorg’ aan:
Kortom, voor iedere fase hebben we een passende opleiding voor je.”
“De basisopleiding Praktijkmanagement in de huisartsenzorg bevat een lesprogramma van zeven dagen en is uitermate geschikt voor toekomstige of startende praktijkmanagers.
Geldt één van bovenstaande voor jou? Én heb je hiernaast ook nog weinig of geen ervaring in het uitvoeren van managementtaken in de huisartsenpraktijk? Dan past de basisopleiding het beste bij jou.
De meeste deelnemers van de basisopleiding zijn startende, doorgaans doorstromende doktersassistenten en praktijkondersteuners, die een aantal uitvoerende taken doen maar nog niet bekend zijn met de breedte en de inhoudelijke functie van de praktijkmanager. Tijdens de basisopleiding leggen we daarom de nadruk op het kennismaken met de breedte van de functie en leren we hoe het beste zelfstandig managementtaken in de praktijk te kunnen oppakken.”
“De éénjarige opleiding Praktijkmanagement in de huisartsenzorg bevat een lesprogramma van twaalf lesdagen en is uitermate geschikt voor (toekomstig) praktijkmanagers met al ervaring in managementtaken.
Geldt één van bovenstaande voor jou? Dan past de éénjarige opleiding op hbo-niveau waarschijnlijk het beste bij jou.
Als gevorderde praktijkmanager opereer je doorgaans op hbo denk- en werkniveau. Dit uit zich onder andere in dat je veel werkzaamheden zelfstandig en proactief op weet te pakken en vaak al vanuit de hele breedte van het vak meekijkt naar de praktijkvoering. Denk hierbij aan zaken als personeelsbeleid, financiën, innovatie, digitalisering, contractering met zorgverzekeraars, declaratie, facilitaire aangelegenheden et cetera. De groep studenten van deze opleiding zoekt met name naar handvatten om meer structuur te krijgen, de functie beter te kaderen en vervolgens door te kunnen groeien naar een volwaardige zelfstandige praktijkmanager.”
Basisopleiding | Eénjarige opleiding (hbo-niveau) |
Voor toekomstige, startende praktijkmanagers | Voor (ervaren) praktijkmanagers |
Nadruk op kennismaken met de breedte van de functie ‘Praktijkmanager’ | Nadruk op de verdieping in de functie en het doorgroeien naar een volwaardige zelfstandige praktijkmanager. |
Tijdsinvestering: 40 uur (7 lesdagen) | Tijdsinvestering: 100 uren (12 lesdagen) |
Gericht op Cao Huisartsenzorg Praktijkmanager functieniveau B.
| Gericht op Cao Huisartsenzorg Praktijkmanager functieniveau B/C.
|
Na het volgen van de opleiding ontvang je een certificaat. Hiermee heb je de mogelijkheid deel te nemen aan de vervolgopleiding waarmee het diploma op hbo-niveau te behalen is. | Na het behalen van de opleiding ontvang je een diploma op hbo-niveau.
|
Ben je eruit welke opleiding het beste bij jou past?